Valokuvista ja orbeista

Sosiaalisessa mediassa ja keskustelupalstoilla julkaistaan usein ”kummituskuvia”, joissa esiintyy mielenkiintoisia valo- tai varjohahmoja. Valokuvissa näkyviä pyöreitä valoheijastuksia kutsutaan orbeiksi ja enkelipalloiksi. Niitä pidetään henkien tai enkeleiden ilmentyminä. Joskus esitetään valokuvia joissa esimerkiksi ikkunan kohdalla saattaa erottua kasvot tai ihmisen muotoinen hahmo.

Yleensä nämä kuvien poikkeamat ovat hyvin tulkinnanvaraisia. Kommenteissa usein eri ihmiset näkevät hahmot/kasvot erilaisina, jotkut löytävät niitä kuvasta myös enemmän – tai vähemmän.

Lähes poikkeuksetta väitetyt ilmestymät sijaitsevat heijastavissa pinnoissa tai esimerkiksi kiviseinän tekstuurissa. Tässä voi olla kyseessä täysin luonnollinen pareidolia -niminen ilmiö. Pareidolia on kognitiivinen vääristymä, jossa epämääräiset ja satunnaiset aistihavainnot muokkaantuvat ihmisen mielessä selkeiksi ja merkityksellisiksi. Tyypillisesti pareidolia-ilmiö koskee kasvojen näkemistä (ihmissilmä hakee aina kasvoja satunnaisista kuvoista), mutta ei rajoitu siihen. Kyseessä on siis meidän ihmisten luontainen psykologinen ominaisuus.

Kuvien orbit tai “enkelipallot” ovat 99% tapauksista pölyä, kuituhiukkasia tai hyönteisiä, ulkona otetuissa kuvissa kosteushiukkasia, joista heijastuu kameran salamavalo tai yökuvauksessa silmälle näkymätön infrapunavalo. Monet paranormaalitutkijaryhmät useita kuva-analysointeja suorittaneina eivät enää ota orbeja huomioon analysoinneissaan. Henkimaailma kyllä pystyy tallentumaan kuviin, mutta se ei ole niin yleistä, kuin orbikuvista voisi päätellä.

Mielestämme on tärkeää tuoda ihmisille rehellisesti uuden tutkimuksen valossa tullutta tietoa.

Pölyorbeja
Kaikki tässä kuvassa näkyvät pallerot ovat pölyhiukkasia
Ötökkäorbeja
Kaikki tässä kuvassa näkyvät valoilmiöt ovat ötököitä

© Ghost Investigations Finland

Ghost Investigations Finland